Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 04. 2024.
Prijava
Dome of the Rock at Al-Aqsa Mosque, Jerusalem (Foto: Pixabay)

Jeruzalem: Gradnja mostova među religijama umjetnošću

Autor: Mirko Mlakar / 16. 01. 2023.

Prije stotinjak godina, tadašnji (britanski) vojni guverner Jeruzalema doveo je iz Turske Baliane i još dvije armenske obitelji da renoviraju pločice iz 16. stoljeća na Kupoli na stijeni i na Al-Aksi. (Svetište i džamija dijelovi su istog muslimanskog kompleksa u Jeruzalemu.)

Nišan, koji se zove kao i njegov djed, treća je generacija Baliana koja nastavlja izrađivati keramičke pločice u Jeruzalemu. Portal Svjetskoga (ili: Ekumenskog) vijeća crkava objavio je prilog u kojem Balian svoj rad vidi kao dio obiteljske tradicije izgradnje mostova među religijama.

”Ponosan sam što su armenski kršćani renovirali prekrasne pločice koje vidimo i danas”, kaže Balian i domeće da je povezanost njegove obitelji s obnovom Kupole na stijeni ”velika čast”.

Umjetnost nadilazi podjele među ljudima i religijama, smatra majstor koji (sa suradnicima) izrađuje keramičke pločice za sinagoge, džamije u Katru i Dubaiju te crkve u Jeruzalemu, Francuskoj i drugim dijelovima svijeta.

Geometrijski ukrasi (tj. mozaici) i ukrasne pločice u džamijama su vrlo važni jer nije dopušteno slikanje (tj. postavljanje slika) ljudskih bića. Još u devetom stoljeću pločicama su ukrašavane džamije, palače, vjerska učilišta…

”Priča moje obitelji lijep je primjer da religije mogu živjeti zajedno i stvarati prekrasnu umjetnost”, tvrdi Balian. S druge strane, zabrinut je i zbog nedavnih iskazivanja mržnje u Jeruzalemu.

Napetost ne vidi kao vjerski sukob nego kao politički, no podjele rastu i ”nema više onog pluralističkog dodira koji je stoljećima karakterizirao Jeruzalem i činio ga jedinstvenim u cijelom svijetu”.

Portal piše da u vrijeme dok vjerski odnosi u Jeruzalemu postaju sve zategnutiji Balian zapravo aludira na status quo. Stajalište je Svjetskog vijeća crkava da podjele pogoršavaju ”ekstremni elementi u izraelskoj politici i društvu” koji prijete promijeniti status quo na tamošnjim muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima.

Kratko je prikazana pozadina statusa Al-Akse (po važnosti treća džamija u islamu) i mirovnih sporazuma, a na kraju članka stoji da je obveza Izraela prekršena (i) 3. siječnja. Tada je ministar (unutarnjih poslova) Itamar Ben-Gvir ušao u Al-Aksu, što je izazvalo niz osuda iz regije i šire međunarodne zajednice.

 

Objavljeno u: Kultura
Oznake: Al-Aksa, Jeruzalem, kultura, Mirko Mlakar

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva