Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
(Ilustracija: HKM.hr)

25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve u Zagrebu

Autor: D. P. / 24. 11. 2023.

Pozdravni govor zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše upućen 23. studenog 2023. prigodom obilježavanja 25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve u Zagrebu objavio je u cijelosti Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Poštovani sudionici!

Zbog neodgodivih obveza u Rimu nisam u mogućnosti osobno nazočiti proslavi 25. obljetnice službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, ustanove Hrvatske biskupske konferencije.

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve (dalje: Centar) ustanovljen je u demokratskoj Hrvatskoj sa željom da se socijalni nauk Katoličke Crkve u crkvenom i društvenom životu bolje upozna i, što je iznimno važno, da se istodobno na odgovarajući način primjenjuje na hrvatske crkvene i društvene prilike.

Različite i brojne aktivnosti Centra od njegova službenog otvaranja, 5. ožujka 1998. godine, do danas potvrđuju opravdanost njegova ustanovljenja kao – tada – potpuno nove ustanove HBK-a. Naime, temeljno usmjerenje Centra jest socijalnu misao Katoličke Crkve upravo preko socijalnog nauka učiniti vidljivom, posebno u odnosu na društvenu dimenziju vjere u konkretnom hrvatskom društvu.

Uloga Crkve u društvu je i danas iznimno važna, premda se posljednjih godina pokušava umanjiti ulogu Katoličke Crkve u javnom životu u Hrvatskoj.

Na opasnost svojevrsnog ”protjerivanja” religije iz javnoga života upozorio je još 2008. godine papa Benedikt XVI. na Svjetskom danu mladih u Sydneyju riječima: ”Previše smo često uronjeni u svijet koji bi htio staviti Boga ‘po strani’. U ime slobode i ljudske autonomije, Božje ime je prešućivano, religija je svedena na osobnu pobožnost, a vjera je odstranjena iz javnoga života” (Propovijed u katedrali Saint Mary, 19. 07. 2008).

A papa Franjo želi Crkvu koja ”izlazi” i preuzima inicijativu (usp. Evangelii gaudium, br. 24). Od vitalne je važnosti, naglašava papa Franjo, ”da Crkva danas izađe naviještati evanđelje svima, u svim mjestima, u svim okolnostima, bez oklijevanja, nevoljkosti i straha” (Isto, br. 24). Instrument –  sredstvo evangelizacije je, prema svetom Ivanu Pavlu II., upravo socijalni nauk Crkve (usp. Stota godina, br. 54).

Želim da naš Centar i dalje preko socijalnog nauka Crkve ulazi u sve sfere i pore hrvatskoga društva. U tome će imati našu podršku. Kako bi se Centru kao ustanovi HBK-e omogućilo efikasnije djelovanje, hrvatski biskupi su ove godine na proljetnom zasjedanju HBK-e odlučili podržati inicijativu da se u svakoj (nad)biskupiji odredi jedna osoba koja će biti zadužena za socijalni nauk Crkve.

Nadam se da će upravo na taj način hvalevrijedne inicijative Centra lakše i učinkovitije doći do vjernika i svih ljudi dobre volje u Hrvatskoj.

Poštovani djelatnici Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, vama, vašim suradnicima i svima koji su se u većoj ili manjoj mjeri ugradili u njegov osnutak i djelovanje, posebno prof. Stjepanu Balobanu, prvom i aktualnom pročelniku te prof. Stjepanu Črpiću, prvom tajniku, a kasnije i pročelniku, od srca čestitam 25. obljetnicu postojanja.

Želim vam nastavak nesmetanog i uspješnog djelovanja kako bi hrvatsko društvo u vama imalo važan oslonac u bdijenju nad vlastitim procesima te usmjeravanju traženja i iznalaženja odgovarajućih rješenja u konkretnim prilikama društvenog života u našoj Domovini. (IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva