Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 14. 07. 2024.
Prijava
Vladika Kirilo predvodi liturgiju (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

Vladika Kirilo: post i molitva su osnovna dva krila naše duše

Autor: Petar Kozakijević / 21. 08. 2023.

Njegovo Preosveštenstvo, Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, služio je, u nedjelju, 20. avgusta, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prvu Liturgiju kao administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Svetoj Liturgiji molitveno je prisustvovao i Njegova Svetost patrijarh Porfirije.

Episkop Kirilo je u besjedi po otpustu bogosluženja govorio o značaju posta za život hrišćana. ”Post i molitva su neophodna sredstva za usavršavanje i preobražaj naše duše. Za molitvu to je djelimično jasno. Ako vjerujemo, a vjerujemo, da postoji Bog, onda svakako treba i da razgovaramo sa tim savršenim bićem”, rekao je vladika i kazao da je ljudima teže da razumiju važnost posta i da često nalaze različita opravdanja da ne poste.

”Čini mi se da nam upravo praznik Preobraženja koji nam otkriva tajnu budućeg života daje i odgovor zašto je potrebno da postimo. Apostoli na gori vidjeli su da je Hristovo tijelo samo jedna zavjesa koja ih je odvajala od Njegove božanske prirode i kad se ona uklonila oni su od tog viđenja popadali na zemlju, od te siline blagodati koja je izašla iz preobraženog Hrista. Dakle, ako mi tu zavjesu našeg tijela, taj glineni sasud, kako je to govorio apostol Pavle, za sebe i za svoje tijelo suviše načinimo debelim, otežamo naša srca prejedanjem i ukusnim jelima i pićem i brigama ovoga svijeta, onda sigurno da će nam i taj drugi svijet kojem mi težimo i u koji želimo da dođemo […] biti malo zatamljen, zamagljen i može to naše tijelo, koga mi treba da pazimo i hranimo i grijemo, ako se suviše za njega staramo i ako to staranje pretvaramo u pohote, može to tijelo da nas odvede na stranputicu, da nas odvoji od života po Bogu”, kazao je.

Upozorio je na opasnost puta ”širokog stomaka” koji čak i Jovan Lestvičnik naziva ”gospodarem kog svako voli” i naveo riječi svetog Vasilija Velikog koji je rekao da je ”post sve svete rukovodio u životu po Bogu. Dakle, post i molitva su osnovna dva krila naše duše, osnovna sredstva našega spasenja”, rekao je vladika.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska).

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva