Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava

Sto godina jeruzalemskog časopisa Terrasanta

Autor: Ekumena / 17. 01. 2022.

Papa Franjo je 17. siječnja primio u audijenciju članove izdavačkog centra Terra Santa u Jeruzalemu, povodom obilježavanja 100. obljetnice časopisa Terrasanta, publikacije koja nudi informacije i vijesti o povijesti i aktualnostima Bliskog istoka. U audijenciji je sudjelovalo pedesetak ljudi – članovi Upravnog odbora Zaklade, urednici, novinari, grafički dizajneri, administrativno osoblje i drugi zaposlenici – predvođenih franjevcem ocem Francescom Pattonom, kustosom Svete zemlje.

Osnovana 2005. godine, Zaklada Terra Santa nastavlja tradiciju Centro propaganda e stampa, izdavačke kuće u Milanu osnovane početkom 1900-ih kako bi dala glas franjevačkom iskustvu u Svetoj zemlji. Također nastavlja s ostavštinom Franjevačke tiskare (FPP) u Jeruzalemu od 1847.

Međunarodna delegacija koju je Papa primio odražava međunarodnu prisutnost franjevaca u Svetoj zemlji koji se već osam stoljeća brinu za svetišta i dočekuju hodočasnike te se bave biblijskim i arheološkim proučavanjem.

U sklopu Zaklade Terra Santa djeluje Terra Santa Edizioni, izdavački centar Kustodije Svete zemlje u Italiji. Slaveći 100 godina svog vodećeg časopisa Terrasanta nudi informacije i vijesti o povijesti i aktualnostima Bliskog istoka te o njegovim trima monoteističkim religijama: kršćanstvu, judaizmu i islamu.

Terrasanta Edizioni također objavljuje knjige o povijesnim, vjerskim, arheološkim i društveno-političkim temama. Zaklada izdaje dvije novine te je prisutna u multimedijskoj komunikaciji putem web stranica i društvenih mreža.

Časopis Terrasanta osnovan je u Jeruzalemu 1921. Danas izlazi u obliku dvotjednog časopisa u boji na talijanskom, francuskom, engleskom, portugalskom, španjolskom i arapskom jeziku. Osnovan je s ciljem pričanja priča o Svetoj zemlji i pružanja informacija o radu Manje braće na različitim područjima njihova djelovanja, uključujući zaštitu svetih mjesta i kršćanskih zajednica.

Danas je Kustodija prisutna u Izraelu, Palestini, Jordanu, Libanonu, Siriji, Egiptu, Cipru i nekim otocima u Grčkoj.

Talijansko izdanje Terrasanta distribuira se u oko sedam tisuća primjeraka. Prvo izdanje za 2022. poseban je broj na 114 stranica u cijelosti posvećen temi putova i hodočašća, koji su temeljna dimenzija za kršćane i za sve one koji žele pristupiti svetim mjestima u Izraelu. Jedan od njegovih najvažnijih djelokruga je njegovanje ljubavi i poštovanja prema mjestima i ostavštini Svete zemlje.

Papa Franjo pozvao je novinare na Bliskom istoku da nastave pripovjedati priče iz Svete zemlje, nazvavši ih Petim evanđeljem. Izraz ”Peto evanđelje” koristili su pape od Pavla VI. do Benedikta XVI. da bi opisali Svetu zemlju.

”Učiniti Svetu zemlju poznatom, znači prenijeti Peto evanđelje, odnosno povijesno okruženje i geografsko područje u kojem je Riječ Božja objavljena i potom utjelovljena u Isusu iz Nazareta, za nas i za naše spasenje”, rekao je Franjo tijekom audijencije u Apostolskoj palači.

”To također znači upoznati ljude koji tamo danas žive, život kršćana različitih Crkava i denominacija, ali i Židova i muslimana, kako bismo pokušali izgraditi, u složenom i teškom kontekstu poput onoga na Bliskom istoku, bratsko društvo”.

”Tamo ‘možemo vidjeti, doista, opipljivo osjetiti stvarnost povijesti koju je Bog donio s muškarcima i ženama; počevši od mjesta Abrahamova života i uključujući mjesta Isusova života, od Utjelovljenja do praznog groba, znaka njegova uskrsnuća. Da, Bog je ušao u ovu zemlju, djelovao je s nama u ovom svijetu” – rekao je papa Franjo, citirajući obraćanje papa Benedikta XVI. Regini Coeli 17. svibnja 2009. godine.

”A vazmeno otajstvo također osvjetljava i osmišljava današnju povijest, put naroda koji danas živi u Svetoj zemlji, put nažalost obilježen ranama i sukobima i danas, ali koji Božja milost uvijek otvara nadi, nadi bratstva i mira” – zaključio je papa Franjo. (J. B.)

 

 

 

Objavljeno u: Kultura
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva