Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Mitropolit volokolamski Antonije i arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan (Foto: MPC OA)

Skopska autokefalnost između Moskve i Carigrada

Autor: Mirko Mlakar / 15. 01. 2023.

Arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan, kojeg su pratili vladike Petar, Timotej i Kliment, susreo se (u Makedoniji) s mitropolitom volokolamskim Antonijem, uz kojeg su bili njegovi suradnici, objavljeno je u srijedu (11. siječnja) na mrežnim stranicama Makedonske pravoslavne crkve − Ohridske arhiepiskopije (MPC).

U protokolarnoj vijesti − a ni u nekom tekstu nakon te objave − ne stoji da je Antonij ruski vladika, da je voditelj Odjela za vanjske poslove Moskovske patrijarhije te da je u četvrtak sa Stefanom bio na liturgiji. Zajedničkim bogoslužjem potvrđena je odluka Sinoda Ruske pravoslavne crkve (RPC) iz kolovoza 2022. o priznavanju autokefalnost MPC-a. Ipak, osnovnu informaciju i fotografije s arhijerejske liturgije ponudila je Skopska eparhija.

U rubrici o aktualnostima na MPC-ovim službenim stranicama (do subote u 20 sati i 30 minuta sati, kad je završen ovaj tekst za Ekumenu) nije zabilježen ni telefonski razgovor ruskog patrijarha Kirila i arhiepiskopa Stefana. Kako je objavila Moskovska patrijarhija (na više jezika), Stefan je u četvrtak, govoreći u ime cijele crkve koje je poglavar, zahvalio RPC-u za priznanje kanonske autokefalnosti.

Njegovo Blaženstvo Stefan izrazio je i zahvalnost na posjetu Sjevernoj Makedoniji izaslanstva predvođenog mitropolitom Antonijem. U manastiru Lesnovo liturgiju su prvi put služili episkopi dviju (autokefalnih) crkava. Arhiepiskop je rekao da se nada skorom susretu s Kirilom.

Njegova Svetost je govorio o ljubavi koju vjernici RPC-a tradicionalno osjećaju prema svojoj pravoslavnoj braći u Sjevernoj Makedoniji i izrazio zadovoljstvo zbog “obnove kanonskog zajedništva s pomjesnim pravoslavnim crkvama i za stjecanje statusa autokefalnosti”, u petak je objavila odgovarajuća služba Moskovske patrijarhije.

Objava da su Kiril i Stefan telefonski razgovarali nije promakla Orthodox Timesu, grčkom portalu specijaliziranom za pravoslavlje. U petak je glavni urednik Efi Efthimiou napisao ono što nije (do subote navečer) ni naznačeno na službenim stranicama MPC-a. Naime, da su metropolit Antonij i arhiepiskop Stefan u četvrtak u Lesnovu predvodili “povijesnu koncelebraciju” (susluženje; zajedničko slavljenje).

To je bila prva liturgija episkopa ruske i sjevernomakedonske crkve poslije 1962. godine, kad su u Ohridu zajedno služili ruski patrijarh Aleksej, srpski patrijarh German i arhiepiskop Dositej (poglavar tada autonomnog MPC-a u sklopu Srpske pravoslavne crkve /SPC/).

Efthimiou naglašava da je Kiril pozdravljao “davanje autokefalnosti Ohridskoj arhiepiskopiji od strane Srpske patrijarhije” − “očito zanemarujući da pravo davanja autokefalnosti pripada isključivo – stoljećima – Ekumenskoj patrijarhiji”.

Uostalom, nastavlja Orthodox Times, arhiepiskop Stefan je u lipnju pojasnio da će dodjela tomosa o autokefalnosti doći od Ekumenske (tj. Carigradske) patrijarhije i da je SPC-ova odluka o “dodijeli autokefalnost” (u svibnju 2022.) samo dokument, svojevrsna preporuka da je MPC dostojan dobivanja autokefalnosti.

Prema riječima urednika grčkog portala, time je Stefan pokazao da razumije da ako postoji način da njegova Crkva dobije autokefalnost, to je od Ekumenske patrijarhije. Sam patrijarh Bartolomej ga je, tijekom koncelebracije na Fanaru, pozvao na povjerenje “Majci Crkvi” te izjavio da (MPC-ov) put od sada ovisi isključivo o vlastitom ponašanju i odabiru.

Orthodox Times podsjeća da je SPC “prvi pokrenuo pitanje Crkve Sjeverne Makedonije” u svibnju lani, a Bartolomej je, “predviđajući (anticipating) razvoj događaja, pristupio priznavanju Ohridske arhiepiskopije, primajući u euharistijsko zajedništvo ‘episkopat, svećenstvo i narod ove Crkve, pod arhiepiskopom Stefanom”’.

Pritom je iz priopćenja Sinoda Ekumenske patrijarhije jasno da se ta Crkva priznaje kao “Ohridska arhiepiskopija”, odnosno da se isključuju pojam “makedonska” i svaka druga izvedenica riječi “Makedonija”, a i kaže se da je “na Crkvi Srbije” da riješi “administrativna pitanja sa Crkvom Sjeverne Makedonije”.

Inače, urednik Orthodox Timesa uočio je da je Kiril uvjeravao Stefana da će imati punu potporu Moskovske patrijaršije i da ga je zamolio da se moli za RPC “u ovim teškim vremenima”. Osim toga, Efthimiou piše da je “Crkva Srbije već dugo na strani Ruske crkve”.

S druge strane, Orthodox Times ne spominje samo naizgled administrativno pitanje makedonskih episkopija izvan Republike Sjeverne Makedonije, a koje bi Skoplje i Carigrad (Fanar) morali konkretno riješiti.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva