Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava
Foto: Igor Isanović - Promocija magistara programa ''Međureligijski studiji i izgradnja mira''

Promocija magistara programa “Međureligijski studiji i izgradnja mira’’

Autor: Ekumena / 03. 06. 2022.

U Umjetničkoj Galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je utorak 31. svibnja promocija magistara diplomskog programa ”Međureligijski studiji i izgradnja mira”.

Radi se o studijskom programu koji zajednički organiziraju i izvode Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Sveučilišta u Sarajevu i Pravoslavni bogoslovni fakultet sv. Vasilije Ostroški u Foči Sveučilišta u Istočnom Sarajevu. Studij se izvodi uz financijsku potporu američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services. Ovo je prva promocija koja je održana od pokretanja studija od 2017. godine. Od tada je 11 studenata uspješno završilo ovaj studijski program, od kojih je deset studenata sudjelovalo na promociji.

Na svečanoj akademiji prisustovali su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu, prof. dr. Milan Kulić, rektor Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, prof. dr. Dževad Hodžić, direktor uprave za obrazovanje i nauku IZ u BiH, predstavnik reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, g. Jacob Finci, predsjednik Jevrejske općine u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za znanost, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Nj. e. Yasser Sorour ambasador Egipta u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i predsjedatelj Zajedničkog vijeća Master studija, prof. dr. Ahmet Alibašić, prodekan za nastavu Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, g. Kevin Hartigan, regionalni direktor Catholic Relief Service, Sanela Imamović, predstavnik CRS BiH/Balkan, profesori i djelatnici svih triju teoloških Fakulteta kao i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu, čiji su profesori također predavači na ovome studiju, te ostali prijatelji i gosti novih magistranata.

Nazočnima su se na akademiji obratili prof. dr. Vladislav Topalović, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Milan Kulić i g. Kevin Hartigan. U svojim govorima istaknuli su jedinstvenost ovoga studija u svijetu, njegov značaj za bosansko-hercegovačko društvo kao i svesrdnu podršku daljnjem razvoju ovoga programa. Svečanu akademiju moderirao je g. Haris Bilalović, a za glazbeni dio bili su zaduženi zbor Muzičke akademije u Sarajevu pod ravnanjem fra Emanuela Josića te Nina Karadžić, studentica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Istočnom Sarajevu.

Novi magistri međureligijskih studija i izgradnje mira su Safet Mušić, Emina Tafro, Anita Tolo, Bojan Topić, Medina Fazlić, Ismeta Begić, Maja Balaban Lolić, Željka Ergelašev, Emilija Pavićević, Anesa Agović i Dražen Janko. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva