Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 17. 06. 2024.
Prijava

Papa Franjo ustanovio zakladu ”Fratelli Tutti”

Autor: Ekumena

Papa Franjo osnovao je novu vatikansku zakladu koja će promicati inicijative temeljene na načelima iznesenim u njegovoj enciklici ”Fratelli Tutti, o bratstvu i socijalnom prijateljstvu”.

U dekretu koji je objavio 15. prosinca u Vatikanu, Papa je rekao da će rado pristati na zahtjev Fabbrica di San Pietro, vatikanskog ureda zaduženog za uređenje i održavanje bazilike sv. Petra, ”za uspostavljanjem zaklada religije i bogoštovlja s namjerom suradnje u širenju načela iznesenih” u njegovoj enciklici.

Zaklada Fratelli Tutti, poručio je Papa, poticat će inicijative povezane s duhovnošću, umjetnošću, obrazovanjem i dijalogom sa svijetom, oko bazilike sv. Petra i u zagrljaju njezinih kolonada. Sam dekret o osnivanju, hirograf, potpisan je 8. prosinca.

Prema odredbama svoga statuta, ova nova vatikanska Zaklada, kojoj će na čelu biti kardinal Mauro Gambetti, vikar bazilike sv. Petra, podržavat će i planirati aktivnosti promicanja umjetnosti i vjere. Također će ulagati u kulturnu i duhovnu formaciju kroz događaje, iskustva, putove i duhovne vježbe, ali i promicati dijalog s kulturama i drugim religijama o temama Papine enciklike kako bi se izgradio društveni savez.

Među ciljevima Zaklade je i promicanje ”kulture mira”, kao i poticanje ”novih susreta” koji se ”njeguju socijalnim dijalogom, osjećajem društvenoga praštanja”.

Zaklada će stoga sponzorirati inicijative koje potiču ”razvoj bratskog humanizma” s ciljem promicanja ”načela slobode, jednakosti i bratstva, uvjeta za izgradnju ‘univerzalne ljubavi’ koja prepoznaje i štiti dostojanstvo osoba i okoliša”.

Konačno, nadahnuta socijalnim naukom Katoličke Crkve, nova Zaklada promicat će ”društveno savezništvo, odgovorno poduzetništvo, društvena ulaganja, ljudske i održive oblike rada”, kao i ”integralnu ekologiju, održivi razvoj, ekološku tranziciju, zdravlje i znanstvena i tehnološka istraživanja”. (E. Š.)

Objavljeno u: FRATELLI TUTTI, Kultura
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva