Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

Papa Franjo ustanovio zakladu ”Fratelli Tutti”

Autor: Ekumena / 31. 12. 2021.

Papa Franjo osnovao je novu vatikansku zakladu koja će promicati inicijative temeljene na načelima iznesenim u njegovoj enciklici ”Fratelli Tutti, o bratstvu i socijalnom prijateljstvu”.

U dekretu koji je objavio 15. prosinca u Vatikanu, Papa je rekao da će rado pristati na zahtjev Fabbrica di San Pietro, vatikanskog ureda zaduženog za uređenje i održavanje bazilike sv. Petra, ”za uspostavljanjem zaklada religije i bogoštovlja s namjerom suradnje u širenju načela iznesenih” u njegovoj enciklici.

Zaklada Fratelli Tutti, poručio je Papa, poticat će inicijative povezane s duhovnošću, umjetnošću, obrazovanjem i dijalogom sa svijetom, oko bazilike sv. Petra i u zagrljaju njezinih kolonada. Sam dekret o osnivanju, hirograf, potpisan je 8. prosinca.

Prema odredbama svoga statuta, ova nova vatikanska Zaklada, kojoj će na čelu biti kardinal Mauro Gambetti, vikar bazilike sv. Petra, podržavat će i planirati aktivnosti promicanja umjetnosti i vjere. Također će ulagati u kulturnu i duhovnu formaciju kroz događaje, iskustva, putove i duhovne vježbe, ali i promicati dijalog s kulturama i drugim religijama o temama Papine enciklike kako bi se izgradio društveni savez.

Među ciljevima Zaklade je i promicanje ”kulture mira”, kao i poticanje ”novih susreta” koji se ”njeguju socijalnim dijalogom, osjećajem društvenoga praštanja”.

Zaklada će stoga sponzorirati inicijative koje potiču ”razvoj bratskog humanizma” s ciljem promicanja ”načela slobode, jednakosti i bratstva, uvjeta za izgradnju ‘univerzalne ljubavi’ koja prepoznaje i štiti dostojanstvo osoba i okoliša”.

Konačno, nadahnuta socijalnim naukom Katoličke Crkve, nova Zaklada promicat će ”društveno savezništvo, odgovorno poduzetništvo, društvena ulaganja, ljudske i održive oblike rada”, kao i ”integralnu ekologiju, održivi razvoj, ekološku tranziciju, zdravlje i znanstvena i tehnološka istraživanja”. (E. Š.)

Objavljeno u: FRATELLI TUTTI, Kultura
Oznake:

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva