Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Biskup Szenn na hrvatskom je jeziku pročitao psalme pjevane na mađarskom (Foto: IKA)

Molitvena osmina u Osijeku počela u kalvinskoj crkvi

Autor: M. M. / 19. 01. 2023.

Osječko je otvaranje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana bilo u srijedu (18. siječnja) u crkvenoj općini Osijek-Retfala Reformirane kršćanske kalvinske Crkve gdje je bogoslužje vodio i propovijedao biskup Péter Szenn, objavila je IKA u četvrtak.

U molitvi su sudjelovali i župnice i župnici Reformirane Crkve, među kojima i Darko Turšić, tajnik Ekumenske koordinacije osječke regije; Samir Vrabec, đakon Evangeličke crkvene općine; Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup Crkve Božje u Hrvatskoj; te Alojz Kovaček, dekan Osječkog istočnog dekanata, i drugi predstavnici Katoličke Crkve.

Biskup Szenn je predstavio crkvenu općinu od stotinjak župljana te je na hrvatskom jeziku pročitao psalme koje je zajednica pjevala na mađarskom. Potaknut biblijskim tekstom, Szenn je na hrvatskom jeziku propovijedao o vidljivosti vjere, Božjem daru približavanja jednih drugima dobrim djelima, poniznošću i činjenjem solidarne žrtve s Isusom prema ljudima.

Szenn je predmolio zahvalnu molitvu (za dar vječnoga života, zajedničko svjedočenje i predanost života u Božje ruke) i prosbenu molitvu za braću i sestre u Ukrajini, obraćenje srca i blagoslov te za pokojne. Molitvu “Oče naš” vjernici su molili na materinskom jeziku.

Vrabec je razmatrao o slici pravde; Kovačević je promišljao o geslu ovogodišnje Osmine “Učite se dobrim djelima: pravdi težite” (Izaija) i o tekstu Lukina evanđelja (Lk 10, 25-36) predviđenom za ekumenski susret; a retfalački katolički župnik Ivan Jurić istaknuo je da ne postoji mogućnost sretnog života bez prijateljevanja s Bogom.

Prvi je susret Molitvene osmine završen druženjem uz trpezu, a naredni je u petak u Katoličkoj laičkoj zajednici MiR. (IKA/M. M.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva