Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 29. 09. 2023.
Prijava
Liturgija pomirenja u hramu Svetog Save u Beogradu (Foto: SPC)

Liturgija pomirenja! Porfirije: “Bog nas je pogledao”; Stefan: “Nadamo se autokefalnosti”

Autor: Drago Pilsel / 20. 05. 2022.

U Hramu Svetog Save u Beogradu u četvrtak u jutro je služena izuzetno značajna liturgija koju su predvodili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan. SPC je najavila da će “liturgijom pomirenja” biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko “opštenje dve sestrinske crkve”, u skladu s odlukom Sabora SPC od ponedjeljka i tako okončati razdoblje od 55 godina raskola.

Suze radosnice koje su se vidjele u očima Porfirija dok je dočekivao Stefana i način kako je grlio makedonske arhijereje pokazale su koliko mu je bilo stalo da se zacjeli duboka i bolna rana raskola sa sestrinskom Crkvom i nije uopće bilo pretjerano kada je kazao “da je ovo veliki dan i čudo Božije”.

“Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća Crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu”, rekao je Porfirije tijekom liturgije.

“Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi”, istaknuo je.

“Ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije – srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju”, kazao je poglavar SPC.

“Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu”, naveo je.

“Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu”, poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma “Mnogaja ljeta”.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je da je uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu “makedonske Crkve”.

“Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku Pravoslavnu Ckrvu – Ohridsku arhiepiskopiju”, rekao je Stefan. Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome, nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijašije. “Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost”, rekao je Stefan.

“Ovim današnjim činom je potvrdjena ljubav dve sestrinske Crkve”, naveo je Stefan na kraju.

Patrijarh Porfirije dočekao je u srijedu predvečer arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske Pravoslavne Crkve i poželeo im dobrodošlicu.

“Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!”, napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. svibnja priznala kanonsku prirodu Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, poslije 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim Crkvama.

Srpska Pravoslavna Crkva je, kako smo već izvjestili, u ponedeljak, prvi dan zasjedanja Sabora svih arhijereja, priopćila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status, za sada, “najšire autonomije”.

Uvodnik

  • Nakon godinu dana učenja spremamo Ekumenu za veliki ispit
    Godinu dana je proteklo od 1. siječnja 2022., kada smo pokrenuli ovaj portal pa je potrebno osvrnuti se na prijeđeni put, zahvaliti se našim suradnicima i kazati nešto o našim aspiracijama i nadanjima. U prvom uvodniku ”Zašto pokrećemo ovaj portal i čemu Ekumena.org danas?” objavljenom prvog dana definirali smo stanje: ”Nakon pedesetak godina intenzivnoga ekumenskog … Pročitaj više
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva