Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Liturgija pomirenja u hramu Svetog Save u Beogradu (Foto: SPC)

Liturgija pomirenja! Porfirije: “Bog nas je pogledao”; Stefan: “Nadamo se autokefalnosti”

Autor: Drago Pilsel / 20. 05. 2022.

U Hramu Svetog Save u Beogradu u četvrtak u jutro je služena izuzetno značajna liturgija koju su predvodili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan. SPC je najavila da će “liturgijom pomirenja” biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko “opštenje dve sestrinske crkve”, u skladu s odlukom Sabora SPC od ponedjeljka i tako okončati razdoblje od 55 godina raskola.

Suze radosnice koje su se vidjele u očima Porfirija dok je dočekivao Stefana i način kako je grlio makedonske arhijereje pokazale su koliko mu je bilo stalo da se zacjeli duboka i bolna rana raskola sa sestrinskom Crkvom i nije uopće bilo pretjerano kada je kazao “da je ovo veliki dan i čudo Božije”.

“Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća Crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu”, rekao je Porfirije tijekom liturgije.

“Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčcešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi”, istaknuo je.

“Ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije – srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju”, kazao je poglavar SPC.

“Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu”, naveo je.

“Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu”, poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma “Mnogaja ljeta”.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je da je uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu “makedonske Crkve”.

“Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku Pravoslavnu Ckrvu – Ohridsku arhiepiskopiju”, rekao je Stefan. Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome, nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijašije. “Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost”, rekao je Stefan.

“Ovim današnjim činom je potvrdjena ljubav dve sestrinske Crkve”, naveo je Stefan na kraju.

Patrijarh Porfirije dočekao je u srijedu predvečer arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske Pravoslavne Crkve i poželeo im dobrodošlicu.

“Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!”, napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. svibnja priznala kanonsku prirodu Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, poslije 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim Crkvama.

Srpska Pravoslavna Crkva je, kako smo već izvjestili, u ponedeljak, prvi dan zasjedanja Sabora svih arhijereja, priopćila da obnavlja kanonsko jedinstvo sa Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status, za sada, “najšire autonomije”.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva