Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
Patrijaršijski hram Bugarske pravoslavne crkve u Sofiji (Foto: Wikimedia Commons)

Izabran novi patrijarh Bugarske Pravoslavne Crkve

Autor: D. P. / 30. 06. 2024.

Dosadašnji mitropolit Vidina Daniil (Nikolov) izabran je u nedjelju 30. lipnja za novog patrijarha Bugarske Pravoslavne Crkve, izvijestio je Kathpress.

Za 52-godišnjeg Daniila u drugom krugu glasovalo je 69 članova Sinoda okupljenog u Sofiji, sastavljenog od svećenika i laika. Kathpress prenosi informaciju bugarske novinske agencije BTA prema kojoj je za protukandidata, mitropolita Grigorija (Cvetkova) glasovalo 66 sudionika. Grigorij je nakon smrti patrijarha Neofita I. 13. ožujka bio privremeni poglavar (locum tenens) Bugarske Pravoslavne Crkve. Treći kandidat mitropolit Gavriil Dinev u prvom je krugu ostao bez potrebnog broja glasova.

Na ustoličenju novog patrijarha, koje slijedi odmah nakon izbora, prema najavama sudjeluju ekumenski patrijarh carigradski Bartolomej I. i pročelnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

Daniil je rođen 2. ožujka 1972. Studirao je anglistiku u Sofiji, a u međuvremenu se odlučio za studij teologije i stupio je u manastir. Od 2010. do 2018. bio je vikar mitropolita Sjedinjenih Američkih Država i Australije, prije nego što je postao mitropolit Vidina. (KP / IKA / D. P.)

Novog patrijarha izabrao je Sinod sastavljen od svećenika i laika. Njegovi su članovi svi mitropoliti i episkopi Bugarske Pravoslavne Crkve te predstavnici eparhija.

Bugarska Pravoslavna Crkva ima 13 eparhija u Bugarskoj i dvije u inozemstvu. Sinodu pripadaju predstavnici bogoslovnih ustanova te monasi i monahinje. Oko dvije trećine od ukupno oko šest i pol milijuna Bugara su pravoslavci. Katolika u Bugarskoj ima samo nekoliko desetaka tisuća. Oko deset posto Bugara su muslimani. (KP / IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva