Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 28. 05. 2024.
Prijava

Apel Crkve za pomoć u rješavanju poteškoća s cijenom plina

Autor: Ekumena / 01. 02. 2022.

Predsjednik Hrvatske redovničke konferencije, dominikanac fr. Slavko Slišković u utorak 1. veljače 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu je uputio apel za pomoć u rješavanju poteškoća s cijenom plina. Slišković je apel uputio uputio Biskupskoj komisiji za odnose s državom i samoj HBK nakon pitanja novinara o sljedećim koracima koji se namjeravaju poduzeti nakon što su se iznosi računa za plin samostanima te drugim crkvenim ustanovama i crkvama višestruko uvećali.

Predložio je da redovnici i HBK s državom pokušaju definirati pravni položaj redovničkih zajednica jer one nisu poslovni subjekti, nego su njihovi samostani mjesta gdje žive. Međutim, kao takvi nisu pravno prepoznati. Rekao je da je s Gradskom plinarom Zagreb dogovoren zajednički sastanak tijekom ovoga tjedna.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, prisutan na konferenciji za novinare, dodao je da će biskupi pratiti razvoj situacije. Ukoliko problem ne bude riješen do proljetnog plenarnog zasjedanja HBK, ta će tema biti uvrštena u dnevni red. Dodao je da će biskupi o tomu razgovarati i na redovnim sastancima s Vladom Republike Hrvatske.

Primijetio je da nije logično da se redovničke zajednice vodi pod poslovne subjekte iako nemaju takvu djelatnost, a s druge strane se redovnike i redovnice koji su u radnom odnosu pri određivanju plaće vodi kao samce. Moguće rješenje vidi u razlikovanju crkvi od samostana. “Jer, samostan je samo mjesto stanovanja, kao što ga imaju i obitelji – i redovničke zajednice su obitelj”, rekao je je mons. Križić. (IKA / D. P.)

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva