Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 22. 10. 2024.
Prijava
Apel za pomoć unesrećenima u poplavama u BiH

SPC, HBK i Caritas pomažu unesrećenima u poplavama u BiH

Autor: D. P. / 06. 10. 2024.

Saznavši u dalekoj Kanadi, gde se nalazi u kanonskoj poseti tamošnjem sveštenstvu i vernom narodu, za katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini, Patrijarh srpski g. Porfirije je dao nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da preko Eparhije zahumsko-hercegovačke najugroženijim porodicama uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 evra.

Pomoć će biti podeljena bez obzira na to koje su vere i kom narodu pripadaju.  Duhovni poglavar pravoslavnih Srba se moli Spasitelju Hristu za sve postradale, da Gospod pruži utehu njihovim porodicama i da zaustavi povodanj kako bi stradanje i uništavanje imovine koju su sticala pokolenja prestalo. Patrijarh Porfirije apeluje na sve narode Balkana, a posebno u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da u ovim teškim danima pokažu međusobnu solidarnost, jer smo svi potrebni jedni drugima. (SPC / D. P.) ***

Poruku vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića, koju je u subotu, 5. listopada 2024., uputio pogođenima elementarnom nepogodom u Bosni i Hercegovini, prenosimo u cijelosti.

Velika tragedija ugasila je mnogo ljudskih života, teško pogodila brojne ljude i obitelji i nanijela ogromne štete u raznim naseljima u Bosni i Hercegovini. U povodu ovih tragičnih događanja izražavam duboku i bratsku solidarnost i ljudsku sućut svima, koji su izgubili drage članove obitelji, prijatelje i poznanike ili ostali bez domova i drugih dobara. Pri tomu svaku pohvalu zaslužuju svi koji su pružili pomoć u ovim teškim trenucima.

U pomaganju ljudima u potrebi katolički vjernici, svećenici, redovnici i redovnice će, kao uvijek do sada u sličnim situacijama, i ovaj put naći načina kako učiniti sve što je moguće u pomaganju ljudima koji trpe, a crkvene dobrotvorne ustanove i njihovi djelatnici počeli su djelovati istoga časa kad su saznali za tragediju. Hvala im svima! I neka nastave činiti dobro. Jer, osim pružene materijalne pomoći, koja je zaista važna i potrebna, jednako je važno da svi koji su pogođeni ovom tragedijom osjete i znaju da nisu sami ni ostavljeni od drugih ljudi i šire društvene zajednice.

Molim da dragi Bog sve pokojne nagradi vječnim životom. Ožalošćenima neka naša solidarnost bude znak Božje blizine, jer gdje je ljubav ondje je i Bog. A sve ostale neka Bog blagoslovi i podrži u želji da pomognu.

***

Kao znak blizine i solidarnosti sa stradalima u Bosni i Hercegovini, koju je 4. listopada pogodila elementarna nepogoda, Hrvatska biskupska konferencija odlučila je doznačiti, putem Hrvatskog Caritasa, financijsku pomoć od 100 tisuća eura Caritasu Bosne i Hercegovine, izvijestio je Hrvatski Caritas.

“Biskupi i Katolička Crkva u Republici Hrvatskoj iskazuju iskrenu blizinu, solidarnost i zajedništvo s ljudima u Bosni i Hercegovini te izražavaju sućut svima koji su izgubili svoje najmilije. Ujedno varaždinski biskup i Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoš, poziva sve ljude dobre volje, skupine, pojedince i tvrtke da se uključe u humanitarnu akciju Hrvatskog Caritasa, karitativno-pastoralne ustanove Hrvatske biskupske konferencije i na taj način pomognu stradalom stanovništvu Bosne i Hercegovine, kako bi potrebna pomoć što prije stigla do krajnjih korisnika koji su u potrebi”, poručili su iz Hrvatskog Caritasa.

Novčane darove moguće je uplatiti na zaseban račun Hrvatskog Caritasa namijenjen prikupljanju pomoći za stradale u poplavi u Bosni i Hercegovini:

IBAN: HR5623400091511298894; Svrha uplate: Poplave BiH

BIC/SWIFT:PBZGHR2X

Pozivom na humanitarni broj: 0609010 (0,83 eura po pozivu)

(IKA / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva