Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 19. 07. 2024.
Prijava
S otvaranja svečanog obilježavanja 50 godina VETU u Osijeku

50 godina Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku

Autor: Julijana Mladenovska Tešija / 04. 12. 2022.

“Veliko je značenje ovoga učilišta za grad Osijek. Ono je od svoga osnutka do danas mjesto otvorenosti i iskrenih razgovora, stoga je naša riječ, riječ Grada za VETU danas, zahvalnost”, istaknuo je Vladimir Ham, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka u svom uvodnom obraćanju.

Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku (VETU) od 2. do 4. prosinca proslavilo je svoju 50. obljetnicu koja je bila u znaku Dana grada Osijeka te vjernosti i utjecaja – vrijednosti s kojima su krenuli njegovi osnivači davne 1972. godine i koja traje do danas.

Događanje je bilo podijeljeno u tri velika dijela: svečano je otvorenje održano u petak, panel-diskusija o značaju teološkoga obrazovanja i premijera filma “Divne” koji govori o doprinosu teologinja za crkvu i društvo u subotu, te svečano bogoslužje u nedjelju.

O tome kako su izgledali ti počeci kada je mala grupa okupljena oko prof. dr. Petra Kuzmiča osnivala najprije Biblijski institut u Zagrebu te kasnije Evanđeoski teološki fakultet u Osijeku, kao i o njegovoj relevantnosti danas, kao evanđeoskog teološkog centra u ovom dijelu Europe, govorili su uzvanici i prijatelji, dr. sc. Steve Paulus, profesor teologije i predsjednik Vijeća VETU, Greg Mundis, izvršni direktor Assemblies of God (USA), red. prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, te brojni drugi profesori i alumniji ovoga učilišta.

Greg Mundis VETU je nazvao “mostom iznad nemirnih voda” referirajući se na poznatu pjesmu Simona i Garfunkela te praveći na taj način presjek povijesti od sedamdesetih godina kada je Učilište nastalo. “Nije bilo ni lako ni jednostavno u tom razdoblju osnovati evanđeoski centar za teološko poučavanje u ovome dijelu Europe, no ovo je učilište primjer vjere, izvrsnosti i ustrajavanja na tome putu”, rekao je Mundis.

Mons. Ivan Ćurić nadovezao se istaknuvši kako simbolika jubileja – 50. obljetnice – ukazuje “na obnovu onoga temeljnoga i vjerničkoga stava: sve pripada Jahvi, sve što činimo rezultat je snage poziva koji dolazi od Stvoritelja” te je zahvalio prof. dr. Kuzmiču uime nadbiskupa mons. Đure Hranića na “ekumenskoj otvorenosti ove ustanove kroz sve godine njenoga djelovanja u Osijeku”.

Na svečanosti su nazočili brojni gosti iz različitih država regije i svijeta. Među dvijestotinjak prijatelja, suradnika, predavača i bivših studenata Učilišta bio je i dr. Kosta Milkov, direktor Balkanskog instituta za vjeru i kulturu iz Skopja, Makedonija, i doktor znanosti Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji. “Širina i dubina teološkoga pristupa, predavači iz različitih dijelova svijeta, ali i iz raznih denominacija, razgovori do dugo u noć, oduvijek su krasili VETU. No ovo je učilište nešto još više: ono je mjesto Božje ljubavi”, rekao je Milkov.

Dr. Kuzmič zaokružio je izlaganja zahvalnošću koju je uputio svim bivšim i sadašnjim djelatnicima Učilišta, studentima i okupljenim prijateljima riječima “hvale i slave, Soli Deo gloria”.

 

(Prenosimo s portala Glasa Slavonije).

 

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva