Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 23. 07. 2024.
Prijava
Sa svečane skupštine u Lisinskom, vladika Kirilo za govornicom (Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska)

30 godina Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj

Autor: Slobodan Lalić / 30. 01. 2024.

U nedjelju, 28. januara, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, održana je Svečana skupštini povodom 30 godina postojanja Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj (1994-2024). Na skupštini su dodijeljena ovogodišnja priznanja trojici istaknutih pojedinaca koji su pridonijeli razvoju vjerskih sloboda i prava u Hrvatskoj kao i ekumenskom i međureligijskom dijalogu: Inoslavu Beškeru (posthumno), profesoru kroatistike i slavistike, autoru više knjiga, novinaru i dugogodišnjem dopisniku iz Rima. Zatim Dragutinu Mataku, višegodišnjem sekretaru ovog udruženja i dr Goranu Graniću, bivšem političaru i zamjeniku bivšeg premijera Ivice Račana za vrijeme čijeg mandata je potpisan Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, nakon koga je uslijedilo potpisivanje sličnih dokumenata i sa drugim, po broju članova, manjim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj čime su iste formalno pravno priznate pred državom.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se okupljenima pozdravnim govorom u kom je čestitao jubilej članovima odbora Udruženja za vjersku slobodu. Podsjetio je da temelje vjerskih sloboda u modernom evropskom društvu nalazimo u Milanskom ediktu cara Konstantina, te se posebno zahvalio Goranu Graniću na političkoj volji i energiji da se 2002. godine definiše pravni položaj Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj sa svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Episkop Kirilo je zapazio da je postignut vrlo visok stepen vjerskih sloboda u Hrvatskoj i podsjetio na činjenicu da taj proces nije okončan već da je odgovornost na državnim istitucijama, institucijama vjerskih zajednica i pojedincima da se čuvaju vjerske slobode i dostojanstvo svakog čovjeka.

Uz članove Udruženja sjednici su prisustvovali i ministar pravosuđa i uprave dr Ivan Malenica, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović, mons. Đorđo Lingva, apostolski nuncij u Hrvatskoj, predstavnici vjerskih zajenica i brojni drugi gosti.

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, sveštenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste, s jedinstvenim ciljem: odbrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unapređenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjesti.

(Mitropolija zagrebačko-ljubljanska / D. P.)

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva