Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 07. 12. 2022.
Prijava

О нама

Ekumena.org је самостални, нестраначки и независни медијски и друштвени пројекат. Наша визија је да будемо промотери, посредници и да подстичемо низ програмских активности и дјеловања кроз екуменску перспективу, да подржавамо добру комуникацију и сарадњу међу хришћанским црквама, заједницама и појединцима, улазимо у дијалог са појединцима и заједницама других духовности и свјетоназора. Надамо се да ћемо поспјешивати процес међусобног зближавања и помирења, учвршћујући притом друштво мира, праведности, демократије, инклузивности и старања за створени свијет.

Ekumena.org је страница на интернету која извјештава о свјетским, регионалним и локалним екуменским збивањима и догађајима из хришћанског гледишта и надахнућа. Читатељкама и читатељима желимо да пружимо благовремене и тачне вијести и понудимо теолошки и критички утемељене осврте и коментаре. Залагаћемо се за побољшање опште религијске и вјерске писмености и настојати да, како хришћанкама и хришћанима, тако и припадницима аврамовских религија, ислама и јудаизма – баштиницима заједничких вриједности – омогућимо боље међусобно познавање, као и да будемо отворени и да позивамо на иницијативе међусобне сарадње и сарадње с друштвом.

Наша мисија је допринос изградњи јавног мњења за екуменски дијалог, помоћ у препознавању и прихватању вриједности других, промоција екуменског покрета као знак и императив времена, отварање простора сусрета и служење изградњи поузданих и трајних структура за обнову повјерења, поштовања међусобних разлика и стварног заједништва.

Такође, наш задатак је изградња мостова сарадње и подстицање заједничке друштвене иницијативе вјерујућих и невјерујућих, односно јачање свијести о општем хуманистичком послању за будућност човјека и свијета.

Наша жеља је да што активније учествујемо у борби против глобализације равнодушности, да подсјећамо на мрежу међусобне повезаности и зависности, његујемо културу бриге, никога не искључујући: ни мигранте из ратних подручја, ни осиромашене због све већег јаза између богатих и сиромашних или због климатских промјена, ни оне којима су ускраћена права, ни створења којима припада Земља коју људи угрожавају.

Сарадници на порталу ekumena.org позвани су да, у духу Господње Бесједе на гори (Мт 5, 3-11), буду осјетљиви на потребе и патње других, а нарочито свих жртава дискриминације, маргинализације и искључивости, признајући првенство права оних који су на било који начин изложени посљедицама структуралног зла, израбљивања и потлачености, како у Црквама, тако и изван њих.

Uvodnik

  • U potrazi za pravoslavnim Titom, Naserom i Nehruom
    Prateći moskovsko-carigradske posredne i otvorene sukobe počele su mi se po glavi motati ideje poput angažiranja posrednika ili čak crkvene inačice mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Posrednici bi mogli biti, primjerice, teolozi koji su čak doktorirali na grčkim učilištima, a visoko kotiraju u Moskvi. Takvih je vladika do invazije koronavirusa bilo i u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, […]
impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva