Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 25. 06. 2024.
Prijava

О нама

Ekumena.org је самостални, нестраначки и независни медијски и друштвени пројекат. Наша визија је да будемо промотери, посредници и да подстичемо низ програмских активности и дјеловања кроз екуменску перспективу, да подржавамо добру комуникацију и сарадњу међу хришћанским црквама, заједницама и појединцима, улазимо у дијалог са појединцима и заједницама других духовности и свјетоназора. Надамо се да ћемо поспјешивати процес међусобног зближавања и помирења, учвршћујући притом друштво мира, праведности, демократије, инклузивности и старања за створени свијет.

Ekumena.org је страница на интернету која извјештава о свјетским, регионалним и локалним екуменским збивањима и догађајима из хришћанског гледишта и надахнућа. Читатељкама и читатељима желимо да пружимо благовремене и тачне вијести и понудимо теолошки и критички утемељене осврте и коментаре. Залагаћемо се за побољшање опште религијске и вјерске писмености и настојати да, како хришћанкама и хришћанима, тако и припадницима аврамовских религија, ислама и јудаизма – баштиницима заједничких вриједности – омогућимо боље међусобно познавање, као и да будемо отворени и да позивамо на иницијативе међусобне сарадње и сарадње с друштвом.

Наша мисија је допринос изградњи јавног мњења за екуменски дијалог, помоћ у препознавању и прихватању вриједности других, промоција екуменског покрета као знак и императив времена, отварање простора сусрета и служење изградњи поузданих и трајних структура за обнову повјерења, поштовања међусобних разлика и стварног заједништва.

Такође, наш задатак је изградња мостова сарадње и подстицање заједничке друштвене иницијативе вјерујућих и невјерујућих, односно јачање свијести о општем хуманистичком послању за будућност човјека и свијета.

Наша жеља је да што активније учествујемо у борби против глобализације равнодушности, да подсјећамо на мрежу међусобне повезаности и зависности, његујемо културу бриге, никога не искључујући: ни мигранте из ратних подручја, ни осиромашене због све већег јаза између богатих и сиромашних или због климатских промјена, ни оне којима су ускраћена права, ни створења којима припада Земља коју људи угрожавају.

Сарадници на порталу ekumena.org позвани су да, у духу Господње Бесједе на гори (Мт 5, 3-11), буду осјетљиви на потребе и патње других, а нарочито свих жртава дискриминације, маргинализације и искључивости, признајући првенство права оних који су на било који начин изложени посљедицама структуралног зла, израбљивања и потлачености, како у Црквама, тако и изван њих.

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva