Polazišta Katolištvo Pravoslavlje Protestantizam U dijalogu Zajedništvo Pravednost Mir Ekologija Kultura
o nama | kontakt | 21. 04. 2024.
Prijava

Tragedija u Kraljevini Tonga: zračne snimke prikazuju krajolik sličan mjesečevom

Autor: Ekumena / 19. 01. 2022.

Iz Dvorane Pavla VI. u srijedu se, na kraju opće audijencije, uzdigla molitva za sve koje je 15. siječnja u Kraljevini Tonga pogodila najsnažnija erupcija vulkana u posljednjih 30 godina. Prizor je nakon erupcije gotovo apokaliptičan, s pepelom koji nastavlja prekrivati cijelo područje.

Snažna erupcija vulkana u subotu 15. sijećnja na otocima u Pacifičkom oceanu bila je – prema procjeni stručnjaka – najgora u posljednjih 30 godina; doista, prouzročila je takva razaranja da je izbrisala čitave dijelove teritorija. Tri su osobe poginule u arhipelagu i dvije u Peruu, nakon tsunamija koji je potaknula erupcija.

“Moje misli idu stanovništvu otočja Tonga, pogođenoga prošlih dana erupcijom podmorskog vulkana koji je prouzročio veliku materijalnu štetu. Duhovno sam blizu svim iskušanim osobama, moleći Boga olakšanje njihove patnje” – rekao je Papa te potaknuo sve vjernike da se sjedine s njim u molitvi za tu braću i sestre.

U međuvremenu iz Tonga stižu dramatične slike i vijesti, rezultat izolacije i štete koju su prouzročili pepeo i krhotine. Prije svega, bit će potrebno više tjedana da se ponovno uspostavi komunikacija između tog arhipelaga i ostatka svijeta, jer je jedini kabel od optičkih vlakana koji prolazi duž koraljnoga grebena u erupciji oštećen. Sve je veći strah i od širenja bolesti COVID-19, od “COVID tsunamija”, kako su ga nazvale lokalne vlasti, koju su donijeli spasioci pozvani pružiti pomoć na otocima od kojih su neki potpuno prekriveni pepelom.

Iz Australije i Novog Zelanda krenuli su vojni brodovi s osnovnim potrepštinama i vodom, ali kojima treba nekoliko dana da stignu do pogođenoga područja.

Kako je istaknuo i UNICEF, sada je jedan od najhitnijih problema vezan uz dostupnost pitke vode. Vlasti se boje i zaraznih bolesti kao što su kolera. Naime, zbog vulkanskog su pepela, prema izjavama vlasti, posebno ugroženi izvori vode, što pokazuju snimke iz zraka snimljene tijekom izviđačkih letova novozelandskog zrakoplovstva, koje prikazuju krajolik sličan mjesečevom.

Veći dio zemlje – ističe UNICEF – prekriven je slojem od jednog do dva centimetra vulkanskoga pepela, što ugrožava opskrbu hranom i negativno utječe na kvalitetu zraka. Ovoj otočnoj državi prijeti i glad jer je sva poljoprivreda u potpunosti uništena. (VN/ D. P.)

 

Objavljeno u: Ekologija, Svijet
Oznake:

Uvodnik

impressum | kontakt | etički kodeks | pravila prenošenja | donacije i sponzorstva